Gävle Tre Ankare Rotaryklubb

Välkommen till Gävle Tre Ankare Rotaryklubb!

Vi samlas fredagar kl 12.00 i Gefle Teaterrestaurang för gemensam lunch med intressant föredrag om något aktuellt ämne.

Du är varmt välkommen! 

Gävle Tre Ankare RK vill önska alla

EN GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR

Bo Bäckström, president i Gävle Tre Ankare RK, 2024-2025

Besök av Kajsa Hedling

Visioner i miniformat av modellbyggare Kajsa Hedling

Fredagen den 13 december, på Luciadagen, hade vi i Gävle Tre Ankare det stora nöjet att få lyssna till modellbyggare Kajsa Hedling, som just nu är aktuell i SVTs Julkalender med en modell av ”Lena Arena”. Kajsa har arbetat professionellt med modellbygge i hela 37 år och som egen företagare i 31 år. Hon går i sin fars Arne Hedlings fotspår som under 17 år arbetade heltid som modellbyggare. Innan dess hade Arne redan byggt modeller under många år, parallellt med att verka som museichef på Silvanum, där det också fanns en modellverkstad i källaren.

Hantverksskickligheten och -intresset hos Kajsa har gått i arv från båda föräldrarna. Kajsa mor var sömmerska och hade en syateljé hemma i huset medan pappan hade sin modellverkstad i en annan del. Kajsa berättade att hon redan som liten flicka började bygga modeller. Medan hennes kamrater ägnade sig åt dockhus byggde Kajsa lägenheter på löpande band av skokartonger och inredde dem. Det var skapandeprocessen som lockade. I dockhusen var ju allt redan färdigt – det var tråkigt.

Kajsa gick dekoratörsutbildningen på gymnasiet och hade några olika arbeten; i skivbutik, på Vingresor och som receptionist på Scandic innan hon 1987 började arbeta som modellbyggare i sin pappas firma. 1988 byggde de upp en modell av hela Korsnäs fabriksområde i samband med att Korsnäs etablerade sitt Informationscenter. Den modellen lever ännu och Kajsa uppdaterar den fortfarande en gång per år.

Ett av de första stora uppdragen som Kajsa minns med glädje är Skogens Hus på Skansen, som var kronprinsessan Victorias första officiella invigningsuppdrag. Här var intresset från media oerhört stort och resulterade i inslag i Damernas Värld, Hänt i veckan mm. Kändisar som Hasse Alfredsson ville posera på bild tillsammans med Kajsa.

Under 1990-talet fick Kajsa flera stora uppdrag i närområdet. Vi fick på bild se en modell av Gävle Strand så som det var tänkt att byggas och som är något som nu förverkligas. Ett stort och komplext men roligt uppdrag var modellen av Göransson Arena. Komplext på grund av mycket runda former och vinklar. Ett likartat uppdrag var också att bygga en modell av Uppsala Entré med sju tårtbitsliknande hus med lutande väggar.

I Uppsala fick Kajsa ett mycket omfattande uppdrag – som Kajsa beskriver som närmast gigantiskt för en ensam modellbyggare – en modell av hela Uppsala stad i skala 1:2000 som upptar en yta av 20 kvadratmeter. Något som hon arbetade med på heltid i ett helt år och var tvungen att under den tiden tacka nej till andra intressanta och lockande uppdrag, så som en modell av Stockholms centralstation.

Det lyser om Kajsa närt hon berättar om sitt modellskapande. Det är hantverket som är passionen Kajsa arbetar vi regel med plexiglas som stomme i modellerna och med kartong utanpå detta, även trä används. Med Airbrush skapas rätt färg och struktur.  Vanliga modellskalor är 1:200 eller 1:400. För enskilda byggnader är större skalor lämpliga t ex 1:40. Modellbyggare är dock ett utdöende släkte konstaterar Kajsa.  Datorer och visualiseringar med 3D och VR kommer alltmer.

Denna teknikutveckling och en minskad nyproduktionen inom byggsektorn har lett till att karaktären på uppdragen för Kajsas del nu mer handlar om att återge historiska miljöer och byggnader.  Ett pågående arbete är att i samverkan med Järnvägsmuseet återge Gävles järnvägshistoriska utveckling. Här ingår bl. a modeller av gamla stationsbyggnader som Norra Station och lokstallar på Alderholmen rån1890-talet och Centralplan från 1940-talet men även den tilltänkta nya Västra stationen i Tolvfors. Andra byggnader som är aktuella är Murénska Badhuset och det gamla stationshuset i Bomhus.

Exempel på modeller av enskilda byggnader som Kajsa gjort är en modell av ett 1700-talshus i Landskrona som ägdes av Joakim Bengtsson, känd från Antikrundan i TV. Han skulle sälja huset men ville ha kvar minnet av det i form av en modell och kontaktade Kajsa som skapade en modell av det fina gamla huset i skala 1:40.

Modellen som Kajsa skapade av Göranssons Arena ledde till att Felix Herngrens produktionsbolag FLX kontaktade henne då de villa ha en modell av en arena till den kommande julkalendern. Det landade i att Kajsa skapade en modell av ”Lena Arena”, projektet som kommunalrådet i Lillumans kommun vill bygga. Modellen kan ses i julkalenderns avsnitt 2 och även i det avsnitt som visas på Luciadagen.

Passionen för hantverket och skapandeprocessen är uppenbar hos Kajsa Hedling. Hon säger att hon är så lycklig som kunnat älska att gå till jobbet varje dag!  Vi förstår henne!

 

2024-12-13

Thomas Nylund

Ny medlem och Skattmästare

Gunnar Sjödelius är ny medlem och skattmästare hos oss den 15 november.

Gunnar hälsades varmt välkommen och President Bo Bäckström

Oskar Bergmann Gävle Kommun

Den 6 december fick vi på Rotaryklubben Gävle Tre Ankare ta del av ett intressant föredrag om Krisberedskap och civilt försvar i Gävle kommun av Oskar Bergmann, beredskapsstrateg på Enheten för säkerhet och beredskap.

Oskar inledde med en utblick på det aktuella omvärldsläget med pågående krig och internationella spänningar med potentiella hot av både kortsiktig och långsiktig karaktär mot Sverige. Hot som närmast bedöms komma från Ryssland, Kina och Iran. Detta är faktorer som Oskar och hans kollegor har att beakta i sitt arbete. Till det kan läggas att försöka höja beredskapen, öka motståndskraften samt minska sårbarheten i samhället mot klimatförändringarna och andra påfrestningar så som t ex avbrott i el- och vattenförsörjningen. Här finns ju färska exempel av stora översvämningar m m.

Oskar redovisade vad kommunen gör i form av s k kontinuitetshantering – d v s att säkerställa att olika verksamheter som försörjningen med el och vatten, vård och omsorg etc. ska kunna fortgå även då olika påfrestningar och kriser inträffar. Det handlar om såväl kriser i fredstid som vid krig. Vid krig gäller det att ställa om till en krigsorganisation. Ett exempel på åtgärder som kommunen vidtar är etablering av fler trygghetspunkter. Det är platser dit allmänheten kan komma vid elavbrott och andra större störningar, för få tillgång till el, vatten, värme.

Ett viktigt led i beredskapsarbetet är övningar i samverkan med polisen, räddningstjänsten, Försvarsmakten och länsstyrelsen. Utbildningar och information är också en återkommande aktivitet. Oskar betonade vikten av hemberedskap, att allmänheten ser till att ha en basal försörjning med vatten och livsmedel så att man kan klara sig på egen hand åtminstone en vecka.

En fråga som också finns på agendan är befolkningsskydd och tillgång till skyddsrum. Oskar berättade att Sverige har flest antal skyddsrum per capita bland västländerna. Det primära behovet finns och tillgodoses i tätorterna. Det är där attackerna sker i krigstid. På landsbygden är man i regel säkrare.

Kommunen har förstärkt både de personella och ekonomiska resurserna för att höja beredskapen. 100 miljoner kr finns nu avsatt för beredskapsåtgärder under en fyra års period. Dessutom finns 10 miljoner kronor per år i fyra år – alltså totalt 40 miljoner kr - avsatt för investeringar i utrustning som reservelverk, vattentankar m m. På en fråga om vår beredskap är god svarade Oskar att den enligt hans bedömning i dagsläget ligger på ca 6-7 på en 10-gradis skala och att den är under fortlöpande förbättring. Vi kan alltså kännas relativt trygga som Gävlebor.

Fredag 8/11 hade vår Rotaryklubb besök av Desirée Kjellberg

Fredagen den 8 november hade vår Rotaryklubb besök av Desirée Kjellberg som berättade om JOE HILL visitor center.

Desirée berättade dels om hur centret kommit till men framför allt om det fascinerande öde som drabbade Joel Emmanuel Hägglund, född i Gävle 1879. Joel växte upp i Gävle under knappa förhållanden, i det som numera är Joe Hill-gården. Han var mycket musikalisk och spelade bl.a. piano och fiol på Café Neptun på Södra Kungsgatan 13. Genom sina föräldrar var han också engagerad med uppskattad sång och musik i Betlehemskyrkan, kvarteret intill vår möteslokal. Joel hade 5 syskon.

Han gick fram till 12 års ålder i Lilla Islandsskolan då han började arbeta, bl.a. i Inre hamnen. Där försörjde han sig tills han 23 år gammal emigrerade till Amerika. Han bytte också namn till Joseph Hillstrom som lät bättre på engelska. I Chicago fick ”Joe” kontakt med syndikalisterna och blev en framstående visförfattare och skrev över 30 sånger i Little Red Songbook (sångbok i fackföreningen IWW), flera sånger är fortfarande välkända och framförda av stora artister som Joan Baez, Bruce Springsteen m.fl.

I Salt Lake City råkade Joe Hill illa ut och blev tvivelaktigt åtalad för rånmord för vilket han senare också blev dömd till döden. Domen verkställdes den 19 november 1915.

Joe Hills levnadsöde har berört många människor världen över och han kan med fog anses vara den internationellt mest kände Gävlebon. Desirée underströk att detta kan användas i marknadsföringen av Gävle som besöksmål, vilket också bekräftas av många internationella gäster som söker sig hit på grund av Joe Hill. 

Vi tackar Desirée för ett synnerligen initierat och engagerande föredrag.

Fredagen den 25 oktober fick vi lyssna till ett väldigt spännande föredrag av Ulf Gradin, en av grundarna av filmproduktionsbolaget Vidéa AB i Gävle. Företaget statades 1988 och sysslade då med Super 8-fim. Utvecklingen sedan dess har varit enorm. Idag används all den mest aktuella och avancerade digitala teknik som finns, inklusive AI. Vidéa har positionerat sig som ett antal stora och välrenommerade företags partner för visuell kommunikation B2B. Vidéa erbjuder tjänster inom filmproduktion, videoproduktion, , 3D-visualisering och dynamiska interaktiva presentationer. Det handlar bland annat om reklam- och instruktionsfilmer, e-styling och inredningar m m. Ulf åskådliggjorde med ett antal målande exempel de fantastiska möjligheter som den nya tekniken och Vidéas kompetens ger att kommunicera visuellt. 

Fredagen den 11 oktober gästades klubben av Fiskevårdare Bernt Moberg som berättade om laxen i Testeboån. Ett mycket entusiastiskt och givande föredrag om hur Testeboån och dess laxar har sett ut i historisk tid, när laxen försvann och hur arbetet pågått med att försöka få tillbaka laxen i ån. Detta har till allas glädje lyckats mycket bra.

Vi tackar Bernt för ett mycket inspirerande föredrag.

Fredagen den 4 oktober hade klubben ett mycket aktuellt och intressant föredrag av klubbens Thomas Nylund - Effen Konsult. Temat var avfallshantering och återvinning i Sverige och internationellt. Thomas berättade om de förändringar i Sverige som möjliggjort en betydligt högre återvinning av avfallet. Vidare lite jämförelser med övriga länder i Europa och en utblick i världen, Avslutningsvis kom Thomas in på den nya teknik som med utvecklad kemi, AI, robot teknik, igenkänning, mm, kommer att ytterligare förfina hanteringen och öka återvinningen.

Tack till Thomas för ett givade föredrag.