Gävle Tre Ankare Rotaryklubb

Välkommen till Gävle Tre Ankare Rotaryklubb!

Vi samlas fredagar kl 12.00 i Gefle Teaterrestaurang för gemensam lunch med intressant föredrag om något aktuellt ämne.

Du är varmt välkommen! 

Bo Bäckström, president i Gävle Tre Ankare RK, 2024-2025  

Under Gävle Tre Ankare Rotaryklubbs lunchmöte den 4 april 2025 berättade Håkan Kingstedt (ordf. i Sweden-India Business Council) och Kuhelee Chandel (lektor och forskare i geospatiala vetenskaper vid Högskolan i Gävle) engagerat, från olika perspektiv, om relationen Sverige och Indien.

Håkan inledde med att informera om Indien som en gigantisk tillväxtmarknad och de kontakter med Indien han är engagerad i. Han nämnde bl.a. några korta fakta om landet:

·       Indien är idag världens folkrikaste land

·       Det är den femte största ekonomin efter USA, Kina, Tyskland och Japan

·       BNP prognosticeras öka med 6% under 2025

·       Tjänstesektorn utgör stabilt drygt 50%, tillverkningsindustrin ca 30% ökande och jordbruk ca 20% minskande.

·       Fattigdomen har minskat under två decennier

·       De främsta sektorerna under 2025 förväntas vara teknik, förnybar energi och hälsovård.

Just hemkommen från deltagande i Raisina-dialogen i New Delhi berättade Håkan om den multilaterala konferens som årligen hålls i New Delhi. Raisina Dialogue är Indiens flaggskeppskonferens om geopolitik och geoekonomi, som syftar till att ta itu med de mest utmanande frågorna som det internationella samfundet står inför. Temat för året var ”Människor-Fred-Planet”. Årets konferens hade en lång rad världsledare, ministrar och andra prominenta talare samt 3 500 deltagare från 125 länder. Dessutom var flera miljoner deltagare anslutna till konferensen via digitala plattformar.

Håkan berättade också om QUAD (Quadrilateral Security Dialogue) som syftar till att främja den regionala säkerheten och ekonomiska samarbetet i Indo-Pacific-området. QUAD som består av USA, Japan, Indien och Australien strävar efter frihet och öppenhet inom området, främjande av demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen samt att vara en motvikt till Kinas växande inflytande i regionen.

Kuhelee Chandel, berättade inspirerat om sin resa från Indien till Sverige. Efter en framgångsrik karriär i Indien flyttade hon ensam till Gävle med sin fyraåriga dotter, medan maken, som var officer i den indiska armén, fortsatte sin tjänstgöring i hemlandet. Hon talade om utmaningarna med att börja om i ett nytt land – från att cykla långa sträckor i snön till att anpassa sig till en ny kultur.

Kuhelee reflekterade också över sitt arbete vid Högskolan i Gävle, där hon forskar om hur 3D-rumsliga data, i kombination med ”Mixed Reality”, kan förbättra industriella processer. Som rådgivare till World Geospatial Industry Council (WGIC) förespråkar hon ett starkare samarbete mellan akademi och industri för framtida utveckling.
Hon betonade Indiens position som en av de snabbast växande ekonomierna och ett globalt innovationsnav, vilket innebär betydande möjligheter för Sverige inom bl.a. avancerad tillverkning, hållbar infrastruktur, digital hälsa och utbildning.

Kuhelee underströk att relationer mellan länder förutsätter kontakter mellan enskilda människor och påminde oss om att globalt samarbete bygger på gemensamma ambitioner. Hon avslutade med att understryka att samarbetet mellan olika nationer samt migration och mångfald berikar samhället och världen.

/Nedtecknat av

Anders Lasell

Gävle Handboll – en återstart av handbollen i Gävle

Vid Rotarylunchen den 28 mars hos Gävle Tre Ankare berättade Anna-Lena Pihl om Gävle Handboll som bildades i februari 2024 av henne tillsammans med några andra eldsjälar inom sporten. Anna-Lena har en gedigen bakgrund med 5 decennier som målvakt i högsta serien. På meritlistan syns 113 landskamper, SM-guld och VM-spel inom handbollen. Dessutom som spjutkastare 5 landskamper i friidrott och två SM-silver.

Anna-Lena vill gärna se att handbollen åter ska få den position som grenen hade en gång i tiden i Gävle. Det var när Skades damlag spelade i högsta serien och säsongen 1980–81 spelade SM-final mot Polisen. Anna-Lena stod då i mål för Skade som blott 16-åring.

På 1980-talet fanns hela 9 handbollsklubbar i Gävle och totalt 15 i Gästrikland. Skades IF damlag spelade länge i högsta serien från 1971–1982, med undantag för 1974–1976.  Efter att Skade åkte ur högsta serien på 80-talet dalade tyvärr intresset för handbollen brant. Idag finns endast ett damlag norr om Dalälven på högsta nivån; i Boden. I Gästrikland har vi Forsbacka som spelar i division 3.

Gävle Handboll arbetar med att återuppväcka handbollen i Gävle. Man satsar på barn- och ungdomar. För närvarande är ett 80-tal barn- och ungdomar igång i tre årskullar; födda 2012–2014, 2015 och yngre samt en boll-och lekgrupp. Man har mixade grupper med killar och tjejer och arbetar enligt Handbollsförbundets koncept ”Hand the ball” med värdegrunden ”Trygghet – Gemenskap-Respekt”. Verksamheten växer och en utmaning för är att kunna få igång fler träningstillfällen som förutsätter att det finns tillgång till planer och målburar anpassade för barnen och ungdomarna. Här uppvaktar man kommunen. Ambitionen är att utbilda fler tränare och domare samt att få igång fler lag i seriespel. En kritisk faktor är naturligtvis ekonomin. Fler medlemmar välkomnas.

Anna-Lena har arbetat 32 år inom polisen och ser naturligtvis den viktiga roll som idrottsrörelsen har för att ge barn och ungdomar en bra start i livet. Hon ser också ett stort värde i att få prova på och utöva flera olika grenar och inte alltför tidigt specialisera sig. En alltför tidig fokusering selektering är inte bra.

Thomas Nylund

Det goda köttet– föredrag av Peter Hedman den 14 mars 2025

Vid Gävle Tre Ankares Rotarylunch den 14 mars fick vi av Peter Hedman, charkföretagare en ytterst sakkunnig och faktaspäckad redovisning om kött. Peter har en gedigen bakgrund inom slakteri- och livsmedelsbranschen som började redan som ung pojke i hans fars slakteriaffär i Ockelbo. Han driver eget företag i köttbranschen och utbildar bland annat jägare i ämnet kötthantering.

Vi fick en grundlig och mycket intressant genomgång av allt väsentligt vad gäller faktorer som påverkar kvaliteten på kött och vad som måste uppfyllas för att ett kött ska vara så kvalitativt och välsmakande som möjligt. Peter beskrev och förklarade begrepp och hanteringsvarianter som på olika sätt är avgörande och har olika betydelse och inverkan. Från vad slaktboskapen äter, hur slakten går till, om djuren upplever stress och hur köttet sedan behandlas. Allt vads som sker i processen då musklerna övergår till att kunna bli ett gott kött som kan konsumeras med välbehag.

Vi fick en snabbkurs kring musklers uppbyggnad och sammansättning. Vad som påverkar och vad som sker i fråga om pH-värden, glykogeninnehåll, hemoglobin, bindväv, påverkan av hur köttet hanteras i olika temperaturer över tid, mörningsprocesser, olika sätt att hänga köttet etc. Peter gav oss en mycket intressant och faktaspäckad redovisning som väckte stort intresse och öppnade helt nya insikter hos de flesta av oss. En redovisning som inte alls kan göras rättvisa i detta korta referatformat.

Som exempel på en annorlunda och mycket god djurhållning gav Peter exempel på en bekant till honom som har en gård utanför Varberg där denne man på cowboyvis till häst ensam vallar 400 kor. Dessa kor är ytterst harmoniska och snälla.

På frågan om vilket kött som är bäst och godast fick vi reda på att gott nötkött ska vara marmorerat och att fettet ska vara gult.  Färgen kommer av att fodret har innehållit karoten som finns i morötter. Peter rekommenderade ryggbiff som den bästa delen hos nötkreatur. Vidare berättade Peter att kofilé är mycket godare än oxfilé.

 

 Thomas Nylund

”Inte bara en kopp kaffe”. Berättelsen om familjen Engwall 1746–2024.

Tetha Åhs, journalist och författare, gav Gävle Tre Ankare Rotaryklubbs medlemmar på sitt lunchföredrag den 7 mars 2025 en inblick i historien bakom det anrika kafferosteriet Gevalia.

Hennes bok Gevalia. Berättelsen om Familjen Engwall 1746–2024 är historien om hur familjen Engwall skapade Europas största och modernaste kafferosteri och hur det blev en viktig del av svensk industrihistoria. Boken rymmer, med ägarfamiljens unika inblick och perspektiv, känsloladdade anekdoter, oväntade framgångssagor och kontroversiella beslut. Vi får veta hur drivkrafter och visioner i kombination med flit och innovativ reklam skapade ett av Sveriges mest kända varumärken.

Berättelsen om familjen börjar år 1746 med knekten Anders Hanström, vars sonson Jonas  tog familjenamnet Engwall. Jonas var så sjuklig vid födseln att han vid 21 dagars ålder fick ett nöddop. Entreprenörsläkten Engwalls uppkomst hängde således på en skör tråd.

Jonas utbildade sig till smed och hovslagare och öppnade egen verkstad i Gefle.  År 1853 startade Jonas son firman Victor Th. Engwalls Handelshus i Gefle. Verksamheten omfattade olika varor; spannmål, brännvin, tobak och snus. Med tiden övergick det från detalj- till partihandel och rederi.1870 togs firmanamnet Engwall & Co.1905 ombildades företaget till aktiebolag. Då sonen Ernst Engwall 60 år gammal avled år 1915 hade han under 40 år deltagit i och lett utvecklingen i företaget. Hans död var en stor förlust även för Gefle av en inflytelserik och dynamisk kommunalman, donator samt initiativtagare och skapare av Handelskammaren i Gävle. Brorsonen Sven Victor Engwall kom in som VD. I början av 1920-talet skedde en genomgripande strukturförändring i firman och verksamheten kom alltmer att koncentreras på kaffe och kryddor. Varunamnet Gevalia etablerades 1920. Gevalias tre säljande ”K” genom tiden har varit Kaffe, Kryddor och Kommunikation. 1971 såldes Gevalia till det amerikanska General Foods. Det var en av de första stora affärerna där ett utländskt företag köpte ett gammalt, inarbetat svenskt familjeföretag. Mer om allt detta och de senare släktleden finns i boken.

Uppdraget till Tetha Åhs att skriva familjens företags- och släktkrönika gavs av Torsten Engwall 2018 och har finansierats av Vict.Th. Engwalls Stiftelse. Boken är utgiven av Atlas förlag.

https://engwallstiftelse.se/familjens-historia/

 

Thomas Nylund

Rubriken för lunchföredraget den 28 februari hos Gävle Trea Ankare Rotaryklubb var: ”Den skogsfinska kulturen - från vald migration till världsarv?”  Anna Forsberg, fil. mag. i kultur- och litteratur-vetenskap och arkivarie tog oss med på en historisk resa från 1500-talet till idag.

 

Resan har sin början i barrskogsbältet östra Finland, i Savolax. Där var livet kärvt under 1500-talet. Oår, krig, uppror, hårt skattetryck, stor befolkningstillväxt och hög kriminalitet på grund av svårigheter att försörja sig ledde till en spontan migration i stor skala. Lockelsen om ett bättre liv fanns i väst, i Sverige. Där önskade Hertig Karl se en ökad bosättning och utveckling av jordbruket. Den som bröt ny mark för odling kunde få skattefrihet i sex år. Skogsfinnar från Savolax begav sig österut. En kolonisation tog fart. Först i kustnära områden. Man landsteg på platser som Gävle, Sundsvall och Norrköping. Ledig mark fick tas i anspråk i svenskbygderna. Hittade man en plats som var ledig och man fick tillåtelse av byn kunde man söka om ett ”nedsättningsbrev” som gav rätt till marken. Alltså fanns en reglerad process för etableringen. Successivt sökte man sig allt längre västerut. Finnskogen i Värmland är nu nominerad till att utgöra ett världsarv.

Vad utmärker den skogsfinska kulturen? Det som ger den dess speciella karaktär har sin utgångspunkt i livsbetingelserna i barrskogsbältet som är annorlunda än på slättlandet. För att skapa odlingsbar mark var svedjebruket framgångsrikt. Granskogen höggs ned. Den fick torka i ett år. Sedan brändes skogen. I askan såddes svedjeråg En råg som växte sig mycket hög, (2–4 m) och som gav en mycket hög avkastning. Ett speciellt byggnadsskick är också utmärkande med höga rior för torkning av säden, rökstugor utan skorstenar där röken från ugnen ligger kvar under taket och ger en god uppvärmning. Bastun byggdes oftast först. Man var mångsysslare och försörjde sig också av jakt och fiske. Tamboskap hade man också. Hantverket och konsthantverket med metall, trä och näver är också speciellt och avancerat. Språket var savolaxdialekt. En speciell folktro där björnen hölls helig är gemensam med andra folk i barrskogsbältet ända borta i Japan!

Skogsfinnarna utgör en egen minoritet bland sverigefinnarna. Släktskap med skogsfinnar har kunnat spåras genom namn i förteckningar av tionden som lämnades till kyrkan och i husförhörslängder.

 

Thomas Nylund 2025-02-28

Skydda ditt hus mot musinvasion-råd från Anticimex

Den 21 februari var temat på Gävle Tre Ankare Rotaryklubbs lunchföredrag skadedjur. Sakkunnig information gavs av två experter från Anticimex: Fredrik Nilsson, regionchef Norrland och Lars Normell, servicechef skadedjurstjänster Dalarna och Gästrikland.

Anticimex är latin och betyder mot vägglus. Då företaget startade 1934 var vägglöss ett stort problem i Sverige. En tredjedel av alla bostäder var drabbade av vägglöss! Det fanns många företag som sysslade med bekämpning. Det Anticimex Garanti AB erbjöd var en försäkringslösning som garanterade fastighetsägaren återkommande åtgärder om problem uppstod. Verksamheten bedrevs ursprungligen som franchise-upplägg. Ett kontor etablerades i Gävle redan 1936. Idag ägs Anticimex av investmentbolaget EQT och finns i 21 länder. Man sysslar förutom med skadedjursbekämpning även med husbesiktningar, inomhusmiljö, fukt och mögel, brandskydd m m och samverkar med flera försäkringsbolag.

I början användes starka gifter som cyanid för att få bukt med skadedjur. Idag används andra metoder som värme, kyla, fällor och när det gäller råttor och möss mindre giftiga alternativ så som blodförtunnade medel som leder till avlivning.

Gnagare som är skadedjur är brunråtta, husmus, större skogsmus och mindre skogsmus. Problemet med råttor har ökat markant i Gävle under de senaste 5–7 åren. De förökar sig snabbt och i stor skala. En brunråtte-hona kan få 100 ungar per år. Ett råttpar kan ge upphov till 1000 råttor. De kan sprida sjukdomar via bakterier och virus, speciellt om de tar sig in via avloppsledningar och rör sig där livsmedel förvaras och kontaminerar dessa. Sorkfeber är ett exempel på en sjukdom kan spridas. Gnagskador uppkommer på t. ex elledningar och i proppskåp, viket kan leda till elavbrott och brand. Sättningar i hus kan också ske p g a råttornas grävande.

Husmössen lever i byggnader året om. Skogsmössen tar sig vanligen in i hus på hösten för att hitta varma övervintringsplatser. Förebyggande åtgärder är att systematiskt hålla koll på olika spår, gnagskador och trasiga avlopp samt hygieniska åtgärder som att städa och ta bort sopor. Utöver det kan byggnadstekniska åtgärder görs som att täta olika håligheter för att förhindra att råttor och möss kan ta sig in. Sådana byggnadstekniska åtgärder måste bekostas av fastighetsägaren själv.

 

Thomas Nylund 2025-02-22

Gävle Zontaklubb främjar kvinnors rättigheter

Den 14 februari fick Gävle Tre Ankare Rotaryklubbs medlemmar nöjet att lyssna till  Gävle Zontaklubbs ordförande Helena Tufvesson.

Zonta International är en global organisation som arbetar för att främja kvinnors rättigheter bl. a  via finansiellt stöd till långsiktiga projekt för jämställdhet och mänskliga rättigheter. Fokus är kvinnors och flickors hälsa, utbildning och ekonomi samt avskaffande av barnäktenskap, könsbaserat våld och människohandel. Zontas vision är en värld där alla erkänner kvinnors rättigheter och där varje kvinna har möjlighet att nå sin fulla potential.

Zonta driver påverkansarbete för att förändra attityder, beteenden och lagstiftning för ökad jämställdhet och alla människors lika rättigheter. Internationellt samarbetar Zonta med flera FN-organ, såsom UNICEF, UN Women och UNFPA samt med Europarådet. Sedan starten har Zonta bidragit med över 40 miljoner USD till projekt för mer än 2 miljoner kvinnor i 66 länder. Medel samlas in till Zonta Foundation for Women. Målet idag är att bidra med 5 miljoner USD under en tvåårsperiod. Internationella projekt 2024–2026 är: ”Stoppa barnäktenskap”, ”Klimatkunskap och innovation mot våld”, ”Laaha – en trygg plats på nätet”. Zonta delar ut ett antal stipendier såsom: “Young Women in Public Affairs Award”, “Women in Technology Scolarship” och “Amelia Earhart Fellowship”. Det förstnämnda av dessa har förärats Li Kindstrand från Gävle.

Zonta bildades 1919 i Buffalo, USA. Ordet Zonta är Sioux och betyder redlighet och pålitlighet. Zonta är partipolitiskt och religiöst obundet med drygt 25 000 medlemmar i 1100 klubbar i ett 60-tal länder. Gävle Zontaklubb startade 1949 och har idag 24 medlemmar. Klubben tillhör Distrikt 21 som täcker Sverige och Lettland med totalt cirka 1500 medlemmar.

Lokalt görs olika insatser för att öka medvetenheten om och förbättra kvinnors och flickors situation både i närsamhället och globalt. Klubben i Gävle har möten första onsdagen varje månad med olika aktuella och intressanta föredragshållare. Mellan den 25 november; internationella dagen för avskaffade av våld mot kvinnor och den 10 december; internationella dagen för mänskliga rättigheter, genomförs olika kampanjaktiviteter. Gävle Zontaklubb delar sedan 1999 ut stipendier till framstående kvinnliga studenter vid Vasa-, Polhems- och Borgarskolan.

 

Thomas Nylund 2025.02.15

Den 7 februari fick vi lyssna till Gunnar Sjödelius ”EGO”-föredrag. Gunnar tog oss med på en fascinerande tidsresa från hans födelseår 1951 fram till dags dato. Ett perspektiv på hur mycket som har skett under dessa år både i Sverige, i Gävle och i Gunnars liv. Tänk att 1951 upphörde kafferansoneringen, den 9-åriga skolan infördes, man lyssnade på Karusellen i radio, Delta Rythm Boys var stora och den första vinylskivan kom. Gunnar växte upp med mor, far och bror i 2 rok i Hemlingby, som då hörde till Valbo kommun.

Gunnars började sitt yrkesliv som kontorist på Olivetti. Efter att ha blivit intresserad av bokföring blev det en karriär som revisor som bl. a innefattade arbete på Deloitte och sedan eget företag Rex Revision, som sedermera såldes till Grant Thornton. Ett tag drev Gunnar tillsammans med sin bror också en bokhandel i Gävle. Gunnar har också varit mycket aktiv inom föreningslivet inom flera olika föreningar vid sidan om Rotary, t ex inom Lyriska sällskapet och Odd Fellow.

Inom frikyrkan har Gunnar varit mycket engagerad och aktiv under årens lopp. Ett stort musikintresse löper också som en röd tråd över åren ända från barnaåren. 1958, som 7-åring köpte Gunnar sin första skiva- en Elvis Presley. Han har också tillsammans med sin bror och några andra grabbar haft ett eget popband; först med namnet Mad Connection sedan Soul State.

Tre döttrar, åtta barnbarn och släktträffar på närmare 200 personer är också viktiga inslag i Gunnars liv.

 Detta är bara ett mycket kortfattat referat av en intressant presentation. Det kan konstateras att vi i våra led har många personer med intressanta erfarenheter och kunskaper som det är spännande att få ta del av genom dessa ”EGO”-föredrag.

2025-02-09

Thomas Nylund 

Kungsberget – familjens skidparadis

Lunchföredraget på Rotaryklubben Gävle Tre Ankare fredagen den 31 januari handlade om Kungsbergets skidanläggning. Christer Lindberg, Platschef Teknik, beskrev anläggningen som den fungerar idag samt lite tillbakablick och framtidsvisioner.

Anläggningen ingår i Branäskoncernen som driver Branäs och Kungsberget. Branäs är Sveriges nästs största skidanläggningskoncern med ca 900 anställda under vintersäsongen, en omsättning i storlek 500 miljoner kr och med 900 000 skiddagar enligt branschens mått som speglar antal sålda liftkort. Helt dominerande i Sverige är Skistar som har närmare 50 % av marknaden och de tre största anläggningarna i Sverige: Sälen, Åre och Vemdalen. Som fyra kommer Branäs i Värmland och Kungsberget kvalar in på nionde plats. Totalt finns ca 200 skidbackar som är medlemmar i branschorganisationen SLAO.

Kungsberget omsätter ca 130 miljoner kr per år, har 25 heltidsanställda som utökas till 300 under vintern med säsongsanställda. Det finns 25 nedfarter av vilka den längsta är 1,7 km ,15 liftar varav två sittliftar, skidskola, 6 matställen, grillplatser, 3700 bäddar. Planen framåt är att utöka till 6800 bäddar.

Kungsberget som tidigare ägdes av Sandvikens kommun köptes av Branäs 2004. Ambitionen var att utveckla Kungsberget till en komplett skidanläggning med fokus på att erbjuda hela familjen möjlighet till alpin skidåkning. Nyckelord är tillsammans – utbud för hela familjen, korta resor – attraktivt för de som bor i Mälardalen och Stockholmsområdet, full service – som ägs av anläggningen, bekvämt – all bokning sker via nätet. Snö och skidåkning är utgångspunkten för hela verksamheten. För att säkerställa snö i backarna finns snökanoner. Som mest kan det gå åt 1600 kubikmeter vatten per timme för att tillverka snö. Christer vill inte kalla det konstsnö utan tillverkad snö för det är ju bara naturligt vatten och kyla som är råvaran.

2025-02-02

Thomas Nylund

”Släpp ingen djävul över bron”

Lunchföredraget på Rotaryklubben Gävle Tre Ankare fredagen den 24 januari handlade om Johan Ludvig Runebergs verk Fänrik Ståls sägner och det svensk-ryska kriget 1808–1809. Tomas Attorps gav en mycket intressant, målande och innehållsrik beskrivning av flera av de karaktärer som gestaltas av Runeberg i Fänrik Ståls sägner. Här finns både verkliga personer och fiktiva gestalter.

I Finland firas Runebergsdagen den 5 februari. Samtidigt som han är ansedd som en finsk nationalskald, som också skrivit texten till den finska nationalsången” Vårt land” , tillhör han den svenskspråkiga litteraturhistorien och hade mycket väl kunnat ha en plats i Svenska Akademin. Han föddes 1804 i Jakobstad i Österbotten men kom att bo och verka i Borgå som lektor i latin och grekiska. Förutom Fänriks Ståls sägner skrev han dikter. Till de mest kända hör skildringen av bonden Paavos slit och vedermödor; där några fraser torde vara särskilt väl kända så som inledningen: ” Högt över Saarijärvis moar…” och skildringen av hur hälften bark fick blandas i brödet. Runeberg skildrar här något av den finska nationalkaraktären. Hans verk kan ses i ljuset av den nationalism som rådde under 1800-talet i Finland och en strävan att hålla i liv i kampen för ett nationellt oberoende från den ryska övermakten, då Finland 1809, efter att ha varit en del av Sverige under 600 år, inlemmades i det ryska riket. Förvisso som ett storfurstendöme med viss självständighet men ändå inte en självständig stat.

Fänrik Ståls sägner skildrar ett antal gestalter från kriget 1808–1809. Ett krig som nesligt förlorades men som genom Fänrik Ståls sägner vänds till en skildring av det hjältemod som förekom, i syfte att lyfta den nationella självkänslan. Här finns von Döbeln med sitt svarta band runt pannan- föranlett av en skottskada – som red i täten för sina trupper och segrade i slaget om Jutas. Dock vände krigslyckan strax därefter till ett nederlag vid Oravais. Vad som inte är allmänt känt och som inte framkommer i Runebergs skildring – men som Tomas Attorps kunde berätta  om - var att von Döbeln efter nederlaget vid fick uppdraget att ta hand om försvaret av Åland. På vägen dit insjuknade han dock och blev tvungen att stanna ett tag i Gävle innan han kunde bege sig till Åland. Von Döbeln knöt då lotsar till sitt förband. För detta fick han bannor men replikerade att då isen ligger behövs inga lotsar. Faktum att då vintern var kall och isen låg tjock på Östersjön gav detta också möjlighet för de svenska trupperna att retirera över isen till Grisslehamn. Von Döbeln dömdes senare till döden under Napoleonkrigen men benådades och han ligger begravd i Johannes kyrka i Stockholm.

En annan hjälte som skildras är general Sandels som bland annat ledde återerövringen av Kuopio i Savolax och som sedermera blev riksståthållare i Norge och fältmarskalk. En berömd sekvens ur Fänrik Stål är när Sandels sitter och äter frukost i godan ro vid 12-tiden på dagen hos pastorn i Partala by under ett tillfälligt vapenstillestånd som ska löpa ut kl 13. Dock nås han då av det alarmerande beskedet från sin adjutant att ryssarna anfaller. Detta då klockan enligt deras tid redan är 13. Skyndsamt får Sandels beordra fram sin häst och ge sig ut i striden. En strid som förs vid Virta bro. Det är här den förståndsmässigt klene men tappre soldaten Sven Duva på Sandels uppmaning inte släpper en djävul över bron. Han stupar och eftermälet från Sandels blir: "Den kulan visste hur den tog, det måste erkänt bli",…"den visste mer än vi; Det lät hans panna bli i fred, ty den var klen och arm, Och höll sig till vad bättre var, hans ädla, tappra barm.”

Kriget 1808–1809 präglades dock inte enbart av hjältemod. Fästningen Sveaborg utanför Helsingfors övergavs utan strid av dess kommendant Cronstedt. Efter Sveaborgs övergång i ryska händer blev det ännu lättare för den ryska övermakten att besätta Finland. Överbefälhavaren för de svenska trupperna Klingspor beordrade en reträtt norröver via Uleåborg.  Något som Runeberg skildrar i dikten ”Fältmarskalken”. Det dåligt förberedda och förlorade kriget bidrog till att utlösa en statskupp 1809 vilken ledde till att Gustav IV Adolf landsförvisades och efterträddes på tronen av sin farbror Karl XIII.

Kriget resulterade i att Sverige förlorade Finland till Ryssland. Finland blev dock 1809 ett självstyrande storfurstendöme med den ryske tsaren som storfurste. Den svenska ämbetsmannakåren anpassade sig till det nya styret.  Bland befolkningen fanns dock ett motstånd. Något som Runeberg skildrar i dikten ”Molnets broder” som handlar om en motståndskämpe Olli Tiainen i Karelen. Viljan till oberoende självständighet spirade och Runbergs ”Fänrik Ståls sägner ” bidrog till att bygga den nationella stoltheten. I det sammanhanget kan också nämnas Aleksis Kivis verk ”Sju bröder”.

Den 6 december 1917 antogs Finlands självständighetsförklaring, vilket skedde i samband med den ryska revolutionen. 1918 utkämpades ett blodigt inbördeskrig mellan de ”vita” och de ”röda” som resulterade i en seger för den ”vita” borgerliga sidan. Fler krig följde sedan för Finland; Vinterkriget 1939–1940, Fortsättningskriget 1941–1944 och Lapplandskriget 1945.

 

2025-01-26

Thomas Nylund                                                                                                     

Aktiespararna – föredrag av Åke Nylander den 17 januari 2025

Vid Rotarylunchen den 17 januari hos Gävle Trea Ankare berättade Åke Nylander om Aktiespararna och deras verksamhet. Aktiespararna är en medlems- och intresseorganisation som vill göra det enklare för vanligt folk att spara i aktier och fonder. Målet är att alla människor ska kunna spara sig till ett tryggare och friare liv.

Åke berättade att Aktiespararna bildades 1966 som en reaktion på dåvarande finansminister Gunnar Strängs ambition att beskatta aktier. Sedan dess har Aktiespararna företrätt de små aktieägarnas intressen under årens lopp i olika fall. Bland annat i samband med olika uppmärksammade affärer så som P G Gyllenhammars initiativ till att försöka få in norska staten som delägare i Volvo och fusionen med Renault. Åke berättade att Aktiespararna ofta varit en aktiv röst på stora bolags bolagsstämmor, t ex Sandviks, för att försöka tillvarata de små aktieägarnas intressen på olika vis. Detta med betydande genomslag även med bara ett innehav av en enda aktie.

För egen del har Åke varit aktiv i Aktiespararna sedan 1974 då lokalavdelningen i Gävle bildades. I fjol firade man således 50-årsjubileum. Åke berättade om alla de aktiviteter som varit under årens lopp med intressanta företagsbesök och nämnde som exempel Billerud-Korsnäs, Sandvik, Atlas Copco, Scania m. fl. Han talade sig också varm fört tidskriften Aktiespararen som utkommer med 9 nummer per år och de nyhetsbrev samt aktie- och fondanalyser som ges ut. Några konkreta egna aktietips eller favoritaktier ville Åke dock inte ge men konstaterade att hans egen portfölj utvecklats väl och till belåtenhet under årens lopp. Den bästa aktien i hans innehav hade sedan inköpet ökat i värde med 630 %. Enda önskan hade förstås varit att den ursprungliga investeringssumman hade varit betydligt större.

2025-01-17

Thomas Nylund

Besök av Kajsa Hedling

Visioner i miniformat av modellbyggare Kajsa Hedling

Fredagen den 13 december, på Luciadagen, hade vi i Gävle Tre Ankare det stora nöjet att få lyssna till modellbyggare Kajsa Hedling, som just nu är aktuell i SVTs Julkalender med en modell av ”Lena Arena”. Kajsa har arbetat professionellt med modellbygge i hela 37 år och som egen företagare i 31 år. Hon går i sin fars Arne Hedlings fotspår som under 17 år arbetade heltid som modellbyggare. Innan dess hade Arne redan byggt modeller under många år, parallellt med att verka som museichef på Silvanum, där det också fanns en modellverkstad i källaren.

Hantverksskickligheten och -intresset hos Kajsa har gått i arv från båda föräldrarna. Kajsa mor var sömmerska och hade en syateljé hemma i huset medan pappan hade sin modellverkstad i en annan del. Kajsa berättade att hon redan som liten flicka började bygga modeller. Medan hennes kamrater ägnade sig åt dockhus byggde Kajsa lägenheter på löpande band av skokartonger och inredde dem. Det var skapandeprocessen som lockade. I dockhusen var ju allt redan färdigt – det var tråkigt.

Kajsa gick dekoratörsutbildningen på gymnasiet och hade några olika arbeten; i skivbutik, på Vingresor och som receptionist på Scandic innan hon 1987 började arbeta som modellbyggare i sin pappas firma. 1988 byggde de upp en modell av hela Korsnäs fabriksområde i samband med att Korsnäs etablerade sitt Informationscenter. Den modellen lever ännu och Kajsa uppdaterar den fortfarande en gång per år.

Ett av de första stora uppdragen som Kajsa minns med glädje är Skogens Hus på Skansen, som var kronprinsessan Victorias första officiella invigningsuppdrag. Här var intresset från media oerhört stort och resulterade i inslag i Damernas Värld, Hänt i veckan mm. Kändisar som Hasse Alfredsson ville posera på bild tillsammans med Kajsa.

Under 1990-talet fick Kajsa flera stora uppdrag i närområdet. Vi fick på bild se en modell av Gävle Strand så som det var tänkt att byggas och som är något som nu förverkligas. Ett stort och komplext men roligt uppdrag var modellen av Göransson Arena. Komplext på grund av mycket runda former och vinklar. Ett likartat uppdrag var också att bygga en modell av Uppsala Entré med sju tårtbitsliknande hus med lutande väggar.

I Uppsala fick Kajsa ett mycket omfattande uppdrag – som Kajsa beskriver som närmast gigantiskt för en ensam modellbyggare – en modell av hela Uppsala stad i skala 1:2000 som upptar en yta av 20 kvadratmeter. Något som hon arbetade med på heltid i ett helt år och var tvungen att under den tiden tacka nej till andra intressanta och lockande uppdrag, så som en modell av Stockholms centralstation.

Det lyser om Kajsa närt hon berättar om sitt modellskapande. Det är hantverket som är passionen Kajsa arbetar vi regel med plexiglas som stomme i modellerna och med kartong utanpå detta, även trä används. Med Airbrush skapas rätt färg och struktur.  Vanliga modellskalor är 1:200 eller 1:400. För enskilda byggnader är större skalor lämpliga t ex 1:40. Modellbyggare är dock ett utdöende släkte konstaterar Kajsa.  Datorer och visualiseringar med 3D och VR kommer alltmer.

Denna teknikutveckling och en minskad nyproduktionen inom byggsektorn har lett till att karaktären på uppdragen för Kajsas del nu mer handlar om att återge historiska miljöer och byggnader.  Ett pågående arbete är att i samverkan med Järnvägsmuseet återge Gävles järnvägshistoriska utveckling. Här ingår bl. a modeller av gamla stationsbyggnader som Norra Station och lokstallar på Alderholmen rån1890-talet och Centralplan från 1940-talet men även den tilltänkta nya Västra stationen i Tolvfors. Andra byggnader som är aktuella är Murénska Badhuset och det gamla stationshuset i Bomhus.

Exempel på modeller av enskilda byggnader som Kajsa gjort är en modell av ett 1700-talshus i Landskrona som ägdes av Joakim Bengtsson, känd från Antikrundan i TV. Han skulle sälja huset men ville ha kvar minnet av det i form av en modell och kontaktade Kajsa som skapade en modell av det fina gamla huset i skala 1:40.

Modellen som Kajsa skapade av Göranssons Arena ledde till att Felix Herngrens produktionsbolag FLX kontaktade henne då de villa ha en modell av en arena till den kommande julkalendern. Det landade i att Kajsa skapade en modell av ”Lena Arena”, projektet som kommunalrådet i Lillumans kommun vill bygga. Modellen kan ses i julkalenderns avsnitt 2 och även i det avsnitt som visas på Luciadagen.

Passionen för hantverket och skapandeprocessen är uppenbar hos Kajsa Hedling. Hon säger att hon är så lycklig som kunnat älska att gå till jobbet varje dag!  Vi förstår henne!

 

2024-12-13

Thomas Nylund

Oskar Bergmann Gävle Kommun

Den 6 december fick vi på Rotaryklubben Gävle Tre Ankare ta del av ett intressant föredrag om Krisberedskap och civilt försvar i Gävle kommun av Oskar Bergmann, beredskapsstrateg på Enheten för säkerhet och beredskap.

Oskar inledde med en utblick på det aktuella omvärldsläget med pågående krig och internationella spänningar med potentiella hot av både kortsiktig och långsiktig karaktär mot Sverige. Hot som närmast bedöms komma från Ryssland, Kina och Iran. Detta är faktorer som Oskar och hans kollegor har att beakta i sitt arbete. Till det kan läggas att försöka höja beredskapen, öka motståndskraften samt minska sårbarheten i samhället mot klimatförändringarna och andra påfrestningar så som t ex avbrott i el- och vattenförsörjningen. Här finns ju färska exempel av stora översvämningar m m.

Oskar redovisade vad kommunen gör i form av s k kontinuitetshantering – d v s att säkerställa att olika verksamheter som försörjningen med el och vatten, vård och omsorg etc. ska kunna fortgå även då olika påfrestningar och kriser inträffar. Det handlar om såväl kriser i fredstid som vid krig. Vid krig gäller det att ställa om till en krigsorganisation. Ett exempel på åtgärder som kommunen vidtar är etablering av fler trygghetspunkter. Det är platser dit allmänheten kan komma vid elavbrott och andra större störningar, för få tillgång till el, vatten, värme.

Ett viktigt led i beredskapsarbetet är övningar i samverkan med polisen, räddningstjänsten, Försvarsmakten och länsstyrelsen. Utbildningar och information är också en återkommande aktivitet. Oskar betonade vikten av hemberedskap, att allmänheten ser till att ha en basal försörjning med vatten och livsmedel så att man kan klara sig på egen hand åtminstone en vecka.

En fråga som också finns på agendan är befolkningsskydd och tillgång till skyddsrum. Oskar berättade att Sverige har flest antal skyddsrum per capita bland västländerna. Det primära behovet finns och tillgodoses i tätorterna. Det är där attackerna sker i krigstid. På landsbygden är man i regel säkrare.

Kommunen har förstärkt både de personella och ekonomiska resurserna för att höja beredskapen. 100 miljoner kr finns nu avsatt för beredskapsåtgärder under en fyra års period. Dessutom finns 10 miljoner kronor per år i fyra år – alltså totalt 40 miljoner kr - avsatt för investeringar i utrustning som reservelverk, vattentankar m m. På en fråga om vår beredskap är god svarade Oskar att den enligt hans bedömning i dagsläget ligger på ca 6-7 på en 10-gradis skala och att den är under fortlöpande förbättring. Vi kan alltså kännas relativt trygga som Gävlebor.

Fredag 8/11 hade vår Rotaryklubb besök av Desirée Kjellberg

Fredagen den 8 november hade vår Rotaryklubb besök av Desirée Kjellberg som berättade om JOE HILL visitor center.

Desirée berättade dels om hur centret kommit till men framför allt om det fascinerande öde som drabbade Joel Emmanuel Hägglund, född i Gävle 1879. Joel växte upp i Gävle under knappa förhållanden, i det som numera är Joe Hill-gården. Han var mycket musikalisk och spelade bl.a. piano och fiol på Café Neptun på Södra Kungsgatan 13. Genom sina föräldrar var han också engagerad med uppskattad sång och musik i Betlehemskyrkan, kvarteret intill vår möteslokal. Joel hade 5 syskon.

Han gick fram till 12 års ålder i Lilla Islandsskolan då han började arbeta, bl.a. i Inre hamnen. Där försörjde han sig tills han 23 år gammal emigrerade till Amerika. Han bytte också namn till Joseph Hillstrom som lät bättre på engelska. I Chicago fick ”Joe” kontakt med syndikalisterna och blev en framstående visförfattare och skrev över 30 sånger i Little Red Songbook (sångbok i fackföreningen IWW), flera sånger är fortfarande välkända och framförda av stora artister som Joan Baez, Bruce Springsteen m.fl.

I Salt Lake City råkade Joe Hill illa ut och blev tvivelaktigt åtalad för rånmord för vilket han senare också blev dömd till döden. Domen verkställdes den 19 november 1915.

Joe Hills levnadsöde har berört många människor världen över och han kan med fog anses vara den internationellt mest kände Gävlebon. Desirée underströk att detta kan användas i marknadsföringen av Gävle som besöksmål, vilket också bekräftas av många internationella gäster som söker sig hit på grund av Joe Hill. 

Vi tackar Desirée för ett synnerligen initierat och engagerande föredrag.

Fredagen den 25 oktober fick vi lyssna till ett väldigt spännande föredrag av Ulf Gradin, en av grundarna av filmproduktionsbolaget Vidéa AB i Gävle. Företaget statades 1988 och sysslade då med Super 8-fim. Utvecklingen sedan dess har varit enorm. Idag används all den mest aktuella och avancerade digitala teknik som finns, inklusive AI. Vidéa har positionerat sig som ett antal stora och välrenommerade företags partner för visuell kommunikation B2B. Vidéa erbjuder tjänster inom filmproduktion, videoproduktion, , 3D-visualisering och dynamiska interaktiva presentationer. Det handlar bland annat om reklam- och instruktionsfilmer, e-styling och inredningar m m. Ulf åskådliggjorde med ett antal målande exempel de fantastiska möjligheter som den nya tekniken och Vidéas kompetens ger att kommunicera visuellt. 

Fredagen den 11 oktober gästades klubben av Fiskevårdare Bernt Moberg som berättade om laxen i Testeboån. Ett mycket entusiastiskt och givande föredrag om hur Testeboån och dess laxar har sett ut i historisk tid, när laxen försvann och hur arbetet pågått med att försöka få tillbaka laxen i ån. Detta har till allas glädje lyckats mycket bra.

Vi tackar Bernt för ett mycket inspirerande föredrag.

Fredagen den 4 oktober hade klubben ett mycket aktuellt och intressant föredrag av klubbens Thomas Nylund - Effen Konsult. Temat var avfallshantering och återvinning i Sverige och internationellt. Thomas berättade om de förändringar i Sverige som möjliggjort en betydligt högre återvinning av avfallet. Vidare lite jämförelser med övriga länder i Europa och en utblick i världen, Avslutningsvis kom Thomas in på den nya teknik som med utvecklad kemi, AI, robot teknik, igenkänning, mm, kommer att ytterligare förfina hanteringen och öka återvinningen.

Tack till Thomas för ett givade föredrag.